BAKINA PASTA OD PREPRŽENIH SJEMENKI S VISOKIM UDJELOM KALCIJA

SASTOJCI ZA TEGLICU OD CCA 600 ML

  • 50 g. lana
  • 50 g. konoplje u zrnu
  • 100 g. integralnog sezama
  • 50 g. bučinih sjemenki
  • 250 g. meda ili nekog drugog sladila ( agava sirupa )

PRIPREMA

Sve sjemenke stavite na suhu tavu, te ih popržite dok ne dobijete laganu tamniju boju povremeno ih mješajući sa kuhačom na laganoj vatri. Sjemenke su gotove kada uhvate tamniju boju, kada dobiju onaj fini preprženi miris, ali nikako zagoreni, stoga je moj savjet, bolje da su slabije prepečene nego više, kako bi se zadržala sva ulja i nutritivne vrijednosti u njima.

Nakon toga istresite ih na tanjur da se sjemenke ohlade, te ih nakon toga u nekoliko navrata sameljite u mlinčiću za kavu ili ako imate blender sa suhom posudom za mljevenje sjemenki i brašna.

Napomena: ako stavite više sjemenki odjednom smjesa će Vam se zalijepiti za noževe, budući da prepržene sjemenke ispuštaju više ulja i lako se lijepe i štopaju noževe u mlinčiću, stoga pripazize da Vam ne pregori.

Nakon što ste uspješno samljeli sve prepržene sjemenke, u suhu smjesu lagano sipajte med ili neko drugo prirodno sladilo, te obvezno dobro mješajte kako se ne bi napravile suhe grude unutar paste.

Ovu pastu me je naučila raditi moja baka Milica, koja je ovu pastu uzimala po jednu žličicu 2 – 3 x dnevno, kako bi pojačala unos kalcija radi obnove kosti i hrskavica, kojega u ovoj pasti pripremljenoj na ovakav način ima puno, kao i ostalih nutrijenata poput omege 3, cinka, željeza, magnezija. Osim dobrobiti za kosti, ova pasta je odličan podizač energije, ako Vam padne razina šećera u krvi ili osjetite nagli pad energije ili slabinu.

U slast!

Vaš “Zdravi dućan” !