BADEM JEZGRA

BADEM JEZGRA

SKU: N/A Kategorija: Oznake: , ,

Opis

Badem (bajam, mendula) je drvenasta biljka iz porodice ružovki s jestivom jezgrom ploda. Potječe s Bliskog Istoka, a uzgaja se i u primorskoj Hrvatskoj.

Ono što bademe čini tako popularnima jest njihova izvrsna nutritivna vrijednost.

Zašto je badem odličan izbor?

Bademi u usporedbi s ostalim orašastim plodovima imaju puno više proteina, stoga su odličan, zdravi snack, čak i za vrijeme dijete.

Bademi su oljuštene jezgre badema koje, osim što nam mogu biti zdrava grickalica, pružaju bogat nutritivni sastav jer:

  • sadrže magnezij koji doprinosi normalnoj funkciji mišića i normalnom metabolizmu stvaranja energije
  • su izvor željeza koji doprinosi smanjenju umora i iscrpljenosti
  • sadrže kalcij koji doprinosi normalnoj funkciji probavnih enzima te je potreban za održavanje normalnih kostiju i zubi

Pogodni su za vegane, vegetarijance i oboljele od celijakije, a uz to ne sadrže laktozu.

Bademe  je lako dodati u razna jela kao što su kolači, kaše, smoothiji, a moguće ih je konzumirati uz svaki obrok ili međuobrok. Može ih se jesti sirove, pržene, sa ili bez šećera.

Bademi ne moraju služiti samo kao grickalice, na razne ih načine možemo primijeniti u kulinarstvu. Neizostavni su u pripremi slastica i kolača, a nasjeckani su vrlo ukusni i kao dodatak slanim jelima i salatama. Tostirani i blanširani bademi su izvrsnog okusa, a iz sirovih jezgra badema se mogu raditi maslac od badema, ulje i mlijeko.

Osim kao zdrave grickalice, jezgre badema neizostavne su u pripremi slastica i kolača. Možemo ih dodati žitnim kašama i mueslima, a nasjeckani su vrlo ukusni i kao dodatak slanim jelima i salatama.

Zemlja porijekla – SAD

Dodatne informacije

Težina

1 kg, 250 g, 500 g